تومور کوردوما، یک سرطان از نوع بافت است؛ که در داخل ستون فقرات رشد میکند. این تومور، معمولاً در نزدیک استخوان جمجمه و دنبالچه قرار دارد؛ اما میتواند در هر جای دیگری از ستون فقرات یافت شود. تومور کوردوما، از سلولهایی که قبل از تولد در رشد ستون فقرات تأثیر داشتند، بوجود میآید. به سلولهای تولید کننده تومور کوردوما، نوتوکورد میگویند. پس از تولد، اگر سلولهای نوتوکورد نابود نشوند، تومور کوردوما ایجاد خواهد شد. تومور کوردوما، ممکن است به دیگر قسمت های بدن انتقال پیدا کند؛ که شایع ترین مکانها، ریه، کبد و غدد لنفاوی هستند.
انواع کوردوما
تومور کوردوما به سه نوع کوردوما معمولی، کوردوما تمایزنیافته و کوردوما با تمایز ضعیف تقسیم بندی میشود.
کوردوما معمولی
رایج ترین نوع کوردوما، کوردوما معمولی است. کوردوما کندروید، یکی از مدلهای کوردوما معمولی است.
کوردوما تمایزنیافته
این نوع از کوردوما، نادرترین نوع کوردوما است؛ که در پنج درصد یا کمتر از پنج درصد بیماران رخ میدهد. کوردوما تمایز نیافته، ترکیبی از سلولهای کوردوما معمولی براکیوری و سلولهای سارکومی که براکیوری را بیان نمیکنند، هستند.
کوردوما با تمایز ضعیف
یکی از ویژگیهای اصلی کوردوما با تمایز ضعیف، حذف ژن SMARCB 1 یا INI 1 است. افرادی که مبتلا به تومورهای قاعده جمجمه و دهانه رحم هستند، بیشتر احتمال دارد که به این تومور مبتلا شوند.
تومور کرودوما چقدر شایع است؟
نرخ شیوع این نوع از تومور، بسیار پایین است؛ از هر یک میلیون نفر، یک نفر در سال به تومور کوردوما مبتلا میشود. از آنجایی که این تومور به کندی رشد میکند، علائم این بیماری معمولاً در سنین ۵۰ تا ۶۰ سالگی نمایان میشوند.
علائم تومور کوردوما
تومور کوردوما در حین رشد در ستون فقرات، میتواند بر مغز و اعصاب فشار بیاورد. فشار وارد بر مغز و اعصاب، باعث ایجاد درد و مشکلهای عصبی در مغز و نخاع میشود.
از علائم تومور کوردوما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- گزگز، بیحسی، ضعف
۲- اختلال در کنترل مثانه و روده
۳- اختلالات جنسی
۴- اختلالات بینایی
۵- اختلالات غدد درون ریز و مشکلات بلع
تشخیص تومور کوردوما
از روشهای تشخیص تومور کوردوما، میتوان به تصویربرداری و بیوپسی اشاره کرد.
تصویربرداری
وقتی که فردی علائم تومور کوردوما را داشته باشد، به کمک MRI از ستون فقرات بیمار تصویر گرفته میشود؛ تا اندازه و محل قرارگیری تومور مشخص شود.
بیوپسی
برای تشخیص این موضوع که تومور از نوع کوردوما است یا خیر، بیوپسی انجام میشود. در این روش، نمونه کوچکی از تومور توسط سوزن گرفته میشود و با قراردادن سلولها زیر میکروسکوپ، نوع تومور مشخص میشود.
درمان تومور کوردوما
جراحی تومور کوردوما بهترین روش درمانی آن است. روش دیگر پرتو درمانی است؛ که هم میتواند بعد از عمل جراحی و هم به عنوان یک روش درمانی جداگانه، برای بیماران تجویز شود.